Uluslararası Bergama Kermesi

Bergama, tarih boyunca Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir dünya kentidir.

 

1934 yılında Batı Anadolu’da bir yurt gezisine çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 13 Nisan’da Bergama’ya gelir. Kendisini merakla ve coşkuyla bekleyen Bergamalılar’a seslenir, şehri gezer ve ardından Halkevinde Bergama’nın ve İzmir’in ileri gelenleriyle bir toplantı yapar. İşte bu toplantıda, Bergama’nın geleceği ile ilgili çok önemli kararlar verilir. Bu kararlardan en önemlisi, binlerce yıl öncesinden itibaren çok değerli eserlere ev sahipliği yapan Bergama’nın tanıtılması için dünya çapında bir şenlik düzenlenmesi gerektiğidir.

 

Bergamalılar, dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç ve diğer yöneticileri ile birlikte, ilkler şehri Bergama’da, ülkenin ilk yerel festivalini gerçekleştirmeye karar verirler.

 

22 Mayıs 1937’de Bergama gönüllülerinden oluşan Bergama’yı Sevenler Cemiyeti’nce hazırlanan ilk Kermes, Atatürk’ün arzu ettiği gibi, Bergama’nın tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaran bir programa sahiptir. İlk Kermes, Akropol ve Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatrolara, unutulmaz Kozak Günleri’ne, Çandarlı ve Dikili’de deniz eğlencelerine, cirit-kalkan oyunlarına, zeybek ve efe gösterilerine sahne olur.

 

1937 yılından günümüze, İkinci Dünya Savaşı’nın çetin yıllarında ve ülkenin geçirdiği siyasi ve ekonomik dalgalanmalarda bile hiç ara verilmeden kutlanan, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu festivalidir.

 

Otantik öğeleri ile yöresel; etkinlikler kaynağında ulusal;  bilim, sanat ve turizm katılımı ile de uluslararası boyutludur. Halen kentin farklı meydanlarındaki etkinlikleri, Asklepion’da dünya klasiklerinin sergilendiği tiyatro ile konserleri ve unutulmaz Kozak günleri ile yıllar geçse de ilk günkü özelliğini koruyarak devam etmektedir.

 

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yerel festivali olan Bergama Kermesi, antik Asklepion’daki konserleri, tiyatro gösterimleri, şehir merkezindeki eğlenceleri, ülke ve dünya sorunlarına ilişkin söyleşileri ve onlarca nitelikli kültür sanat etkinliği ile tanıtım, turizm, kültür, sosyal kaynaşma sağlamaktadır.

 

Uluslararası Bergama Kermesi;

  • Sosyal hayata katkı sağlar,
  • Yerel kültürümüzü ulusal ve uluslararası boyutta tanıtır,
  • Genel olarak tarımla geçinen bölge halkı için beklenen, coşku ile katılım sağlanan, nefes alınan bir içerik taşır,
  • Tarih olarak bir milattır, öncesi ve sonrası şeklinde planlama yapılır. Sünnet, düğün, nişan, tatile çıkma gibi etkinlikler buna göre yapılır.
  • Yurtiçi ve yurt dışından gelen ziyaretçileriyle Bergamalılar arasında kültürel bir köprü oluşturur,
  • Ekonomik hayatı canlandırır,
  • Kültürümüzü geleneksel özellikleriyle gelecek kuşaklara aktaran bir köprüdür.