Kozak Yaylası İçin İlk Çalışmalar Başladı

Kozak Yaylası İçin İlk Çalışmalar Başladı

FISTIKÇAMLARINDAKİ VERİM KAYBI DEĞERLENDİRİLDİ

Kozak Yaylası’nda yöre halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alan ve adına dumansız fabrika denen fıstık çamlarındaki verim düşüklüğüne ilişkin sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı bilgilendirme ve proje tanıtım toplantısı Bergama Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz aylarda Kozak Yaylası’nı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çam fıstıklarındaki verim kaybının giderilmesi yönünde gerekli her türlü çalışmayı yürüteceklerini söylemesinin ardından ilk çalışmalar başladı. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun da girişimleri sonucu çam fıstıklarındaki sorunların çözümüne ilişkin bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.  

Orman Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen toplantıya Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, İzmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol, Orman Zararlıları ile Mücadele Daire Başkanı Fatih Ülküdür, İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nurkan Yonar, Adana Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Can, Bergama Orman İşletme Müdürü Turan Çiğnaklı, konuyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda köy muhtarı ve üretici katıldı.

Panelin açılış konuşmalarında ilk olarak söz olan ve panele ev sahipliği yapan İzmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol; Bergama Kozak Yaylasında 16 bin 500 hektar tapulu, 6 bin hektar da devlet ağaçlandırması fıstıkçamı sahası olduğunu, İzmir ve Manisa İllerini kapsayan Bölge Müdürlüğü genelinde 45 bin 600 hektar fıstıkçamı ağaçlandırması olduğunu söyledi.

“ÇÖZÜM İÇİN BAKANLIĞIMIZ İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Daha sonra kürsüye gelen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama’nın gözbebeği sayılan, önemli ihracat ve gelir kalemlerinden olan fıstıkçamı meyvelerinde son 10 yılda meydana gelen verim düşüklüğünün üreticileri ekonomik anlamda sarstığını, konunun çözümü yolunda, başta Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere, Tarım ve Orman Müdürlerinin, Üniversitelerin büyük bir gayret ve çalışma içinde olduklarını, bundan dolayı da umutlu olduklarını söyledi.

Bergama Kaymakamı Murat Kaşıkçı ise; Fıstıkçamlarının, üretildiği mahalleleri kalkındıran önemli bir ürün olduğunu, yöre halkının bu sayede okulunu, camisini, sağlık ocağını bile kendisi inşa edebilecek güce sahip olduğunu söyledi. Ancak son yıllarda meydana gelen verim düşüklüğü ile ilgili çok ciddi sosyal ve ekonomik sıkıntıların bölgede yaşandığını, çözümün yakın takipçisi olduklarını, katkı için her türlü desteği verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.

Son olarak kürsüye gelen Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal; bu sorunun sancısını en çok çeken kurum olduklarını, çözüm için 2015 yılından bu yana ülkemiz üniversitelerinden konuyla ilgili en seçkin bilim insanlarını bir araya getirdiklerini, çalışma grubu kurduklarını, ancak ağaç ve ormancılık biliminin uzun vadeli, sabır gerektiren bir çalışma alanı olduğunu söyledi. Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, bu sorunun sadece ülkemizde değil, Akdeniz iklim kuşağında olan tüm ülkelerde yaşandığını, çözümünü de hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde bulacaklarını belitti.

Açılış konuşmalarının ardından, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü eski Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü, şimdi ise Adana Orman Bölge Müdür Yardımcısı olan Tuncay Can tarafından Kozak yöresinde fıstıkçamlarında meydana gelen sıkıntıların geçmişini ve şu ana kadar yapılan çalışmaları özetleyen bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından ise;

Bu amaçla başlatılan 10 adet projenin çalışma ekiplerinde görev alan Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, Prof. Dr. Alev Haliki Uztan, Doç. Dr. Hilal Tunca, Prof. Dr. Necip Tosun, Dr. Salih Parlak, Doç. Dr. Oğuzhan Sarıkaya, Fatih Aytar ve Dr. Yafes Yıldız yürütülen çalışmalara ilişkin toplantıya katılanlara bilgi verdiler ve katılımcılardan gelen soruları cevapladılar.