ÜCRETSİZ SÜT DAĞITMA EYLEMİ

BERGAMA’DA ÜCRETSİZ SÜT DAĞITMA EYLEMİ

İzmir’in Bergama İlçesi’nde, Ülke genelinde yaşanan süt fiyatlarındaki düşüşe ve süt tüketiminde azalmaya dikkat çekmek için ‘Her gün, her yaşta süt tüketelim’ sloganıyla bir eylem gerçekleştirildi.

Bergama Ziraat Odası öncülüğünde, süt üreticileri ile birlikte yapılan eylem Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Yapılan eylemde ücretsiz dağıtılan 600 litre süt vatandaşlar tarafından kısa zamanda tüketildi. Eyleme CHP İlçe Örgütü, kuruluş aşaması tamamlanmak üzere olan Bergama Süt Kooperatifi kurucuları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de destek verdi. Eylemde “1 bardak çay 1 tl, 1 litre süt 75 kuruş”, “Su paralı, süt bedava”, “Süt üreticisine sahip çık” yazılı dövizler açıldı.

Yapılan eylemle ilgili görüş belirten Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Çakmaklıoğulları; “Her gün, her yaşta süt tüketelim sloganıyla buradayız. Tabii süt fiyatlarında üreticiyi sıkıntıya sokan istikrasızlıklar bu eylemi yapmamıza neden oldu. Fiyatlar çok düştü. Amacımız gündem oluşturarak, durumu herkese anlatabilmek” dedi.

Bergama’da kuruluş aşamasında olan süt kooperatifinin kurucularından, süt üreticisi Av. Mehmet Nuri Toker’de eylemle ilgili yaptığı açıklamada; “Bugün burada Türkiye’deki süt fiyatlarında yaşanan istikrarsızlığı, fiyatlardaki düşüşleri, üreticinin mağduriyetini protesto etmek için toplandık. Türkiye’de süt fiyatlarının dünya standartlarının çok altında olması sektörü bu konuda oldukça zorluyor. Süt fiyatlarındaki düşüşe ve istikrarsızlığa dikkat çekmek amacıyla, Bergama Ziraat Odası öncülüğünde ‘Ücretsiz Süt Dağıtma’ eylemi gerçekleştiriyoruz. Biz diğer yerlerde yapılan süt dökme eylemi yerine, insanlara ücretsiz süt dağıtarak tatmalarını sağlamayı tercih ettik. Bugün yem fiyatlarını ortalama kilo başına 1 lira olduğunu düşünürsek, sütün minimum 1,30’dan satılması gerekir. Geçtiğimiz ay sütün 86 kuruşa satılmasının kabul edilemez bir durum olduğu çok açık. Biz üreticiler olarak bu durumu protesto etmek için sütlerimizin bir bölümünü halka ücretsiz dağıtmak için getirdik. Üreticiler olarak eylemi destekliyoruz” dedi.