TARIM VE HAYVANCILIK ZİRVESİ

BERGAMA’DA DEV ZİRVE; “BAKIRÇAY TARIM VE HAYVANCILIK ZİRVESİ BAŞLADI”

İzmir’in Bergama İlçesi’nde Bakırçay Bölge Gazetesi ve Bergama Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 3. Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi ‘Bakırçay ve Küçük Menderes Bergama’da buluşuyor’ temasıyla başladı.

Bergama Kültür Merkezi BerKM’de başlayan ve iki gün sürecek olan zirveye Bergama Kaymakam Vekili Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu İkinci Başkanı Arif Metin Karagöl, Köykoop İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Akbulut, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İkinci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, İzmir Orman Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Erol, siyasi parti temsilcileri, bölge kooperatif ve ziraat odası başkanları ile üretici vatandaşlar katıldı.

PAMUK FİYATLARINDA İSTİKRAR İSTİYORUZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan zirvenin açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları; “Bakırçay bir tarım kenti, pamuk kenti. Sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Dünyanın en kaliteli pamuğun yetiştiği bir bölgede yaşıyoruz. Pamuk fiyatlarında istikrar istiyoruz. Verim anlamında sıkıntımız yok. Tohumculuğun da yapıldığı bir bölge burası. Pamukta taban fiyatlarının erken belirlenmesi çiftçinin tohumluk mısır mı ekeceği pamuk mu ekeceği belirsizliğini ortadan kaldıracaktır” dedi.

Daha sonra söz alan İzmir İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu İkinci Başkanı Arif Metin Karagöl ise; “Tarım alanları gün geçtikçe yok olmakta. Tarımda kirli su da büyük sıkıntı. Bölgede bir stratejik plan yapılması tarım için çok önemli. Pamuk konusunda ciddi bir açığımız var. Kendi ihtiyacından fazlasını üretebilecek tarım alanlarına sahipken maalesef bunu gerçekleştiremiyoruz” dedi. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise; “Tarımda üretmek önemli. Ama sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğini değerlendirmek de önemli. İzmir Türkiye tarımında başkent olması gerekiyor. Tarım dünyanın geleceğinde en önemli ana sektördür. Ülkemizde Ege bölgesinde yetişen pamuk GDO’suz pamuk olması açısından oldukça değerli. Pamuk üretiminde noksanlık yaşıyoruz” dedi. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ise; “Bakırçay en önemli tarım bölgelerimizden birisi. Pamuk üretiminin yaklaşık yarısı bu bölgede. Destekler önceki yıllara göre yüksek olması bekleniyor” dedi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İkinci Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise; “Tarım denince akla ilk gelecek su. Susuz bir tarımı asla düşünemeyiz. Bu açıdan devlet su işleri olarak bunu farkında olduğumuz için yapılan projelerle çiftçimizi su ile buluşturmaya devam ediyoruz” dedi. İzmir Orman Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Erol ise; “Ormancılık çalışmaları tarımla ve hayvancılıkla paraleldir. Ormanla ilgili köylülerimizi desteklemek için çok sayıda çalışma yapıyoruz. Bozuk orman alanlarında gelir getirici türlerle ağaçlandırma yaparak orman köylerimizi destekliyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarında söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “Bergama tarım açısından önemli bir yer. 114 köy ve beş beldemiz var. Büyükşehir yasası ile birlikte bu 119 mahalle bizim sorumluluğumuza dâhil edildi. 119 mahallenin hemen hepsinde sulu tarım ve hayvancılık yapılıyor. Coğrafi alan olarak da İzmir’in en geniş ilçesi konumundayız. Bergama’da merkez nüfusun halen yüzde 20’si doğrudan tarımla uğraşıyor. Toplam kent nüfusunun yüzde 60’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu toplantıda kamu kurumlarının burada olması çok anlamlı. Tarımı ve hayvancılığı ne kadar önemsediğimiz gerçeğini gösteriyor. Sorunların çözümü ve nelerin yapılabileceği konusunda bu toplantıyı düzenleyenlere ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Son olarak konuşan Bergama Kaymakam Vekili Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz ise; “Sorunların çözümü konusunda bilinçli olmamız oldukça önemli. Çiftçilerimiz özellikle işleri konusunda ilgili kamu kurumları ile irtibat halinde olmalarını öneriyorum” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları tarafından konuşmacılara sertifika ve birer buket çiçek verildi.

ZİRVE İKİ GÜN SÜRECEK

13-14 Mart günleri saat 10.00 ile 17.00 arasında gerçekleşecek zirvenin ilk günü öğleden sonraki oturumda ise, Menderes ve Bakırçay Bölgesinden Kooperatif Başkan ve yöneticileri “İzmir Tarımında Kooperatifleşmeyi” tartıştılar. Bu oturuma Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bayındır Çiçek Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, Bademli Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi, Bergama Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mesut Kayalı ile Foça Süt ve Yoğurt Kooperatifi denetim kurulu üyesi Nihat Dirim katıldı.

Tarım ve hayvancılık zirvesinde ikinci gün ise; sabah oturumunda akademisyenlerin katılacağı panelin konukları, Ege Üniversitesinden Profesör Murat Boyacı, Celal Bayar Üniversitesinden Profesör Osman Murat Koçtürk ile İzmir Ziraat Mühendisleri Odasından Ahmet Tomar olacak. Öğleden sonraki oturumda ise İzmir ili ilçe ziraat odaları başkanlarının serbest kürsü olarak katılacağı oturumdan sonra zirve kapanış ve sonuç bildirgesi ile son bulacak.