SANATIN KALBİ BerKM'DE ATIYOR

UNESCO’nun 999’uncu Dünya Mirası, ilklerin şehri Bergama’da, 8 Ekim’de açılan ve Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat'ın imzasını taşıyan Bergama Kültür Merkezi (BerKM) Bakırçay’ın sanat mabedi haline geldi.

Etkinlik ve seyirci sayısı bakımından İzmir’in en önemli sanat merkezlerinden biri haline gelen BerKM’de sadece Kasım ayında 15 etkinlik gerçekleşti. 1 Panel, 5’i çocuklar için olmak üzere 10 Tiyatro oyunu, Pop Orkestrası, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Türk Halk Müziği, Tenor Aydın Uştuk ve Orkestra Allegra konserlerinde yaklaşık 6000 kişi sanat ile buluşturuldu.

İLK KONSER İDİL BİRET’İN

Kentin sanatsal ve kültürel yönden zenginleşmesine katkı sağlayacak şekilde tasarlanan Bergama Kültür Merkezi’nin açılışında ilk konser Dünyaca ünlü piyano sanatçımız İdil Biret tarafından verilmişti. Ardından dünyaca ünlü Latin gitaristler, Vietnamlı Thu Le (Klasik), İspanyol Davinia Ballesteros (Flamenko), Arjantinli Mirta Alvarez (Tango) verdikleri muhteşem konserle Bergamalıları kendilerine hayran bıraktı. Daha sonraki etkinliklerde ise BerKM, operadan halk müziği konserine, tiyatrodan açık hava sinemasında film gösterimlerine kadar düzenlenen etkinliklerle kentin cazibe noktası haline geldi.

ARALIK AYI’NDA DA DOPDOLU

Kısa zamanda Bergamalıların gözdesi haline gelen BerKM’de Aralık ayı programı da birbirinden güzel etkinlikler yer alıyor. Yine tiyatrodan müzikli şiir dinletilerine, konserlerden söyleşilere kadar hazırlanan program Bergamalıları kültür ve sanat etkinlikleri ile buluşturacak.

ARALIK AYI PROGRAMI

02 Aralık – Eti Çocuk Tiyatrosu “Kırmızı Başlıklı Kız” (14.00)
03 Aralık – Müzikli Şiir Dinletisi, Halim Yazıcı – Muhlis Uslu (20.00)
04 Aralık – Söyleşi, Özgür Mumcu “Felsefe, Hayat ve Sanat” (15.00)
08 Aralık – İzmir Sahne Tozu Tiyatrosu “Papaz Kaçtı” (20.00)
11 Aralık – Mavi Sanat Tiyatrosu “Dokunan Masallar” (20.00)
14 Aralık – İzmir Büyükşehir Belediyesi Bando Konseri (19.00)
16 Aralık – Konser “Uzak Doğudan Anadolu’ya Esintiler” (20.00)
21 Aralık – Samsun Sanat Tiyatrosu “Gölgesinde Çınarın” (20.00)
22 Aralık – İzmir Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu (20.00)
23 Aralık – Tiyatro Elma “Keloğlan ve Masal” (11.00 – 14.00)
24 Aralık – Tiyatro Elma “Keloğlan ve Masal” (11.00 – 14.00)
26 Aralık – Bergama Çılgınlar Orkestrası “1968 Nostalji Gecesi” (20.00)
28 Aralık – İzmir Devlet Tiyatrosu “Şahane Düğün” (20.00)
29 Aralık – Aegean Band “Yeni Yıl Konseri” (20.00)

BU YAPI BERGAMALILARLA DAHA DA GÜZELLEŞİYOR

Bergama Kültür Merkezi’nde 7’den 70’e herkes için programlar hazırladıklarını söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Kültür Merkezimiz kısa sürede Bergamalılar tarafından benimsenerek bu çevrenin sanat merkezi haline geldi. Programladığımız her etkinliğin biletleri önceden tükeniyor. Bu çok sevindirici bir durum. Aralık ayında da tiyatrodan operaya her yaş aralığı için farklı etkinliklerin olduğu bir program hazırladık. Bergama Kültür Merkezi ilkler şehri Bergama’ya kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğumuz güzel bir yapı. Ve bu güzel yapı konserlerle, tiyatrolarla, söyleşilerle, sanatla ve her şeyden önemlisi de Bergamalılarla daha da güzelleşiyor” dedi.

ÇOK AMAÇLI VE SIRADIŞI BİR YAPI

Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat (EAA/Emre Arolat Architecture) tarafından tasarlanan proje UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın kültürel birikiminden ve görkemli anıtsal eserlerinden izler taşıyor. Bu yönüyle, Bergamalı kimliğiyle öne çıkan sıra dışı bir yapı. İçerisinde; tiyatro, müzik, sahne sanatları, söyleşi ve bilimsel toplantılar gibi etkinliklerin düzenlenebileceği 350 kişilik salonu, 122 kişilik 2 adet cep sineması, açık hava sineması, sergileme alanları ile Bergama’nın aydınlık geleceğini şekillendirecek önemli bir eser. 185 metrekarelik alanda özellikle Bergama’yla ilgili tüm yazılı yayınlarında bulunacağı kütüphane içinde, dijital araştırma ve arşiv taraması yapabilmek için internet bağlantısına sahip bilgisayarlar da yer alıyor.

FİNALE KALMIŞTI

Dünyaca ünlü Türk Mimar Emre Arolat imzasını taşıyan BerKM geçen yıl Ekim ayında Singapur’da düzenlenen WAF – Dünya Mimarlık Festivali kapsamındaki yarışmada “Geleceğin Yapıları” kategorisine alınarak finale kalmıştı.