OSMAN BAYATLI’NIN YENİDEN BASILAN KİTAPLARI TANITILDI

BERGAMA BELEDİYESİ, OSMAN BAYATLI’YI ANDI, BASTIRDIĞI KİTAPLARI TANITTI

Bergama Müzesi’nin kurucusu, araştırmacı yazar ve eğitmen Osman Bayatlı’nın çok sevdiği Bergama hakkında yazdığı 24 eserini yeniden bastıran Bergama Belediyesi, Bergama Arkeoloji Müzesi Etnografya bölümünde düzenlenen etkinlikle kitapların tanıtımını gerçekleştirdi.

13 Nisan Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin 82’inci yıldönümü kutlamaları programı içinde düzenlenen etkinlik, Bayatlı’nın kızı Güngör Bayatlı Aydemir’in katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğe ayrıca kitabı yayına hazırlayan Bergamalı şair Halim Yazıcı ve edebiyatçı Yunus Bekir Yurdakul’da katıldı. Tanıtım toplantısında basılan eserlerin yanı sıra Osman Bayatlı ile ilgili dokümanlar, fotoğraflar ve hayatı hakkında bilgilerde sergilendi.

Yapılan tanıtım toplantısında konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; ”Bergama'da unutulmaz işler yapan ve yaşamını yitirdiği 1958 tarihine değin neredeyse her gününü bu kent için harcayan Osman Bayatlı geride onlarca eser bıraktı. Osman Bayatlı bu kenti aydınlatan, ufkunu çizen ve bugün hala kendisinden beslendiğimiz insan hazinelerimizden biriydi. Bugün Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinde en büyük payı olan değerli Müzeci Osman Bayatlı'ya olan vefa duygularımızla da bu eserleri aslına sadık kalarak, günümüz Türkçesi ile yeniden basımını yaptırdık. Bize bu olanağı sağlayan Bayatlı Ailesine ve kitabın yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Tanıtım toplantısında söz alan Bergamalı şair Halim Yazıcı, kitabın hazırlanma aşamasından gelinen son noktaya kadar yaşadığı heyecanı anlatarak, emeği geçenlere teşekkür etti. Söz alan Osman Bayatlı’nın kızı Güngör Bayatlı Aydemir ise, “Ailesi olarak gurur duyduğumuz babamızın kitaplarının tekrar basımını sağlayan başta Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Tanıtım toplantısı sırasında Bergama Belediyesi Kent Orkestrası mini konser verdi. Ayrıca katılımcılara basılan kitaplardan da dağıtıldı.

OSMAN BAYATLI ESERLERİ

1. CİLT

BERGAMA TARİHİNDE ANTİK ÇAĞ

Birinci ciltte Osman Bayatlı’nın 6 eseri yer alıyor. Bergama’nın antik dönem tarihini ele alan eserler sırasıyla şöyle:

1. Bergama Tarihinde Sanat Eserleri ve Abideler

2. Bergama Tarihinde Asklepion

3. Bergama Tarihinde Akropol

4. Bergama Tarihinde İlk Çağ

5. Bergama Tarihinde Krallık Devri

6. Bergama Tarihinde Sikkeler

Toplu Eserler Birinci Baskı: Şubat 2016, İzmir

Sayfa: 448

2. CİLT

BERGAMA’DA YAKIN TARİH

İkinci Ciltte, Bergama’nın Selçuklulardan Osmanlılara ve günümüze uzanan tarihini anlatan toplam dört eseri yer alıyor.

. Bergama’da Karaosmanoğlulları - Hacı Ömer Ağa Oğlu Mehmet Ağa Vakfı

2. Bergama’da Küplü Hamam

3. Bergama’da Yakın Tarih Olayları / XVIII. - XIX. Yüzyıllar

4. Bergama Tarihinde Türk İslam Eserleri

Toplu Eserler Birinci Baskı: Şubat 2016, İzmir

Sayfa: 272

3. CİLT

BERGAMA’DA KÖYLER

Üçüncü Cilt, Osman Bayatlı’nın Bergama köylerinde yaptığı alan araştırmalarının sonuçlarını içeren dört kitaptan oluşuyor. Köylerin tarihsel, sosyolojik, ekonomik ve halkbilim temelinde incelendiği eserler, geleceğe dönük önemli veriler içeren kapsamlı birer rapor niteliğinde. Kitapta yer alan eserler sırasıyla şöyle:

1. Eğrigöl, 1944

2. Pınarköy, Narlıca, Tepeköy, Yalnızev, 1944

3. Tırmanlar, 1945

4. Bölcek, 1945

Sayfa: 190

4. CİLT

BERGAMA’DA FOLKLOR

Toplu Eserlerin dördüncü cildi, Osman Bayatlı’nın halkbilim alanında çalışmalarını içeriyor. Bergama’da Halkevi başkanlığı yapan, Bergama Kermesi’ni başlatan, müze müdürü ve öğretmen kimliğiyle iz bırakan Bayatlı, bu kitaplarında halkbilimi alanındaki birikimini ortaya koyuyor. Bu ciltte yer alan beş eser şöyle:

1. Efsaneler Âdetler

2. Ege’de Zeybek Oyunları ve Havaları

3. Şifalı Otlar ve Lokman Hekim

4. Şifalı Otlar ve Hayvanlar-Madenler

5. Alevi Gelini ve İnançları

Sayfa: 230

5. CİLT

BERGAMA’DA DÜŞÜN ADAMLARI

Toplu eserlerin dört kitaptan oluşan son cildi, Bergama’nın yetiştirdiği düşün insanlarına ayrılmış. Osman Bayatlı tarafından kaleme alınaniki kitaptan birincisi, genç yaşta yaşamını yitiren Bergamalı öğretmen A. Yılmaz’a saygı duruşu niteliğinde, ikincisi ise tarihte yer almış Bergamalı fikir insanlarını konu alıyor.

Bu ciltte yer alan üçüncü ve dördüncü kitaplar ise Osman Bayatlı’yı anlatıyor. Üçüncü kitap, Bayatlı’nın ölümünün ardından Bergamayı Sevenler Cemiyeti’nin yayınladığı “Osman Bayatlı’ya Saygı” adını taşıyor. Osman Bayatlı’nın bazı makaleleri, radyo konuşmaları ve mektuplarını içeren dördüncü kitabı ise Yavuz Özmakas hazırlamış.

1. A. YILMAZ İÇİN

2. BERGAMA’DA FİKİR ADAMLARI

3. OSMAN BAYATLI ‘YA SAYGI

4. OSMAN BAYATLI / Yazılar - Konuşmalar – Mektuplar