ODALAR TOPLANTISI BERGAMA’DA YAPILDI

İzmir Ticaret Odası sekreteryasında düzenlenen İzmir’de faaliyet gösteren oda ve borsaların ortak yönetim kurulları toplantısı Bergama’da gerçekleştirildi. Toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bülent Arman ve Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve ilçelerin oda başkanları katıldı.

EFES VE BERGAMA’DA RAKAMLAR DÜŞÜK

Toplantıda konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ülkede ve dünyada yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gönenç, “Ülke gündeminin daha barışçıl olduğu ve ekonominin biraz daha yolunda olduğu bir ortamda bu toplantıyı gerçekleştirmek isterdik. Ne yazık ki ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Tabi ki Türkiye bu çıkmazdan ve zor günlerden sıyrılabilecek potansiyeli taşıyor. Dünyanın farklı yerlerinde iş yapan sanayicilerimiz ve iş adamlarımız var. Avrupa parlamentosu ile ilgili kritik bir oylama gerçekleştirildi. Ciddi bir oy farkı ile müzakereler durduruldu. Yeni bir sıkıntı daha kapımızda. Ve iş dünyası da bundan ciddi derecede etkileniyor. Biz Bergama olarak şüphesiz bundan etkileniyoruz. 2014 yılında UNESCO dünya mirası listesine girdi Bergama ve bizim için ciddi bir umut ışığı taşıyor. Normal koşullarda 2015-2016 yıllarında ziyaretçi sayılarının istatistiklere yansıması gerekiyordu. Fakat hem Efes hem de Bergama için tam tersi oldu. Neredeyse yüzde 40-50 civarında ziyaretçi sayıları düştü” diye konuştu.

KURUMLAR ARASI İLİŞKİ ÖNEMLİDİR

Son dönemde dünyanın en büyük rüzgâr türbini kanat üreticisi olan Danimarkalı LM Wind Power Şirketi’nin Bergama’ya yapacağı yatırımın bölge açısından önemine de değinen Başkan Gönenç, “Tabi iyi şeylerde olmuyor değil. Yıllardır beklediğimiz organize sanayi bölgesinde hepimizi umutlandıran büyük bir yatırım söz konusu. Bu konuda emeği geçen tüm başkanlara ve çalışanlara teşekkür ediyorum. Umudumuz bu yatırımların zaman içerinde artması ve daha çok yapılması. Bergama Ticaret Odası Başkanımızın da bahsettiği gibi birlikte çok sayıda ortak proje yürütüyoruz. Amacımız birlikte ortak bir kültür oluşturabilmek. Belediye başkanları değişir, oda başkanları değişir fakat kurumlar arası ilişkilerin kökleşmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda son dönemde önemli adımlar atıyoruz” dedi.

ALINAN KARAR SİYASİ Mİ ?

Kınık ve Bergama’ya doğalgaz getirilmesi konusunda da konuşan Başkan Gönenç, “2014 yılından sonra bölgede lisans dağıtım yetkisi olan İzmirgaz, Kınık ve Bergama’yı da lisans alanına dahil etti. İlk proje Akhisar bölgesinden Kınık’a, buradan da Bergama’ya gelmesi gerekiyordu. Fakat Türkiye Kömür İşletmeleri linyit havzasından geçecek olan bir doğalgaz hattını riskli buldu ve izin vermedi. Dolayısı ile proje değişti ve Aliağa’dan buraya doğalgaz gelecek. Kamulaştırma hatları belirlendi ve bununla ilgili çalışmalar başladı. Ama daha öncesinde Akhisar’dan gelmesi planlandığı için Kınık’ta borulama çalışmaları da başladı. Ve İzmirgaz’ın yetkililerinin söylediği bu kış ya da 4-5 ay sonra Kınık’a gaz verecekler. Aliağa Bergama hattı bitmediği için taşıma ile Kınık’a gaz gelecek. Bunun bir çözüm olmadığını ve taşıma su ile değirmen dönmeyeceğini kendilerine belirttiğim de ise aldığım cevap, Kınık’ta çok fazla abone yok dolayısıyla biz zararda etsek bunu tolore edebiliriz dediler. Peki Bergama’ya bunu nasıl anlatacağımızı sorduğumda ise o da sizin probleminiz diye bir şey çıkıyor ortaya. Muhtemelen bir yıl ya da bir buçuk yıl sonra kamulaştırma bittiğinde olması gerektiği gibi Bergama’ya da doğalgaz gelecek. Alınan kararın ekonomik açıdan verimli olup olmadığını ya da siyasi bir karar olup olmadığını değerlendirmeye bırakıyorum” açıklamasında bulundu.

ÇAM FISTIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMALI

Toplantıda bölgede gerçekleşen yatırımlar konusunda bilgiler sunan Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper son dönemde ekonomik açıdan oldukça değerli olan çam fıstığı üretiminde yaşanan sıkıntılara değindi. Ürper, “Çam fıstığı en kaliteli ürün burada üretilmektedir. Türkiye’de yüzde 80’ni bu bölgede üretilmesine rağmen son yıllarda üretimimizde düşüşler yaşanmıştır. Bu da ekonomiye olan katkısını azaltmıştır. Verimsizlik konusunda şu ana dek yürütülen çalışmalardan sonuç alınamamıştır. Bu nedenle Çam Fıstığı Araştırma Merkezi kurulması konusunda bir fikrimiz vardı. Bununla ilgili de görüşmelerimiz devam etmektedir. Bölgede ki Ticaret Odaları ile birlikte yürüttüğümüz Kuzey Egen’nin İncileri projesinin yanında Bergama Belediyesi ile birlikte ortak yürüttüğümüz projelerimiz de var. Turizmin dışında kaldığımız bu dönemde turizmcilere biraz olsun nefes aldıracak çalışmalarımız devam ediyor” dedi.