"KÖMÜRDEN KURTUL GELECEĞİ KURTAR"

BİNLER ÇEVRE İÇİN ALİAĞA'DA TOPLANDI; "KÖMÜRDEN KURTUL GELECEĞİ KURTAR"

Ülkenin dört bir tarafından gelen binlerce yaşam savunucusu, Foça’ya bağlı Ilıpınar köyünde “Kömürden kurtul geleceği kurtar” eyleminde buluştu.

Bakırçay Belediyeler Birliği'nin de destek verdiği eyleme Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç eşi ve kızıyla birlikte katıldı. Yapılan eyleme Meclis Üyesi Serpil Güler, Bergama CHP İlçe Başkanı Ayşe Demirci Şimşek, Bergama Çevre Platformu ve Bergamalı vatandaşlarda destek verdi.

DÜNYA GENELİNDE ÇEVRE EYLEMİ

Dünya genelinde geçen hafta başlatılan fosil yakıtlara karşı kampanyanın son halkası, Türkiye'de fosil yakıtların “1 No'lu mağduru” Aliağa'nın etki alanında gerçekleştirildi. Soma katliamının ikinci yıldönümü haftasında gerçekleşmesi nedeniyle daha da anlam kazanan buluşmada Kaz Dağları'ndan, Karadeniz'den, Kuzey Ormanları'ndan, çevre platformlarından katılımcılar, “iklimi değil, sistemi değiştirin” mesajı verdi. Yaşam savunucularının mesajına CHP Milletvekilleri Fikri Sağlar, Mustafa Balbay, Musa Çam, Atilla Sertel gibi isimler, Belediye Başkanları, yazarlar da destek verdi.

KÖMÜR, HAVAMIZI VE SUYUMUZU KİRLETİYOR

Mitingde ortak açıklamayı Foça Çevre Platformundan Ezgi Tüfekçi yaptı. Tüfekçi; Aliağa, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun, Bartın ve tüm Türkiye’nin, mevcut 21 kömürlü termik santrale eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralin yarattığı tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Tüfekçi;"Kömür havamızı ve suyumuzu kirletirken hem güvensiz ve ucuz istihdam vaadiyle iş gücümüzü madenlere bağımlı kılıyor, hem de geri dönüşü olmayan iklim değişikliğine en büyük tehditlerden birini oluşturarak geleceğimizi tehlikeye atıyor. Bu santral ve madenler insanlığa ait kültür mirasları üzerine kuruluyor. Sokağımızda, mahallemizde kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz. Kömürlü termik santraller, küresel sıcaklık artışlarının geri dönülemez bir noktaya gelmesini tetikleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşam hakkına set çekiyor" dedi.

Eylemde, fosil yakıt karşıtı harekete, zehir solumaya mahkum edilmek istenen, mevcut sanayi ve enerji kirliliğine ek olarak 4 yeni termik santral projesinin planlandığı Aliağa’dan çağrı yapılarak, "Tüm Türkiye ve Dünya ile birlikte fosil yakıtlardan kurtulmak için harekete geçmeye çağırıyoruz" denildi.

Konuşmaların ardından cürufların yığıldığı bölgenin dışında 'Dur' yazısı oluşturan vatandaşlar, daha sonra insan zinciri oluşturdu.

YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yapılan eylemle ilgili görüş belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; "Dünya genelinde geçen hafta fosil yakıtlara karşı başlatılan ve çocuklarımıza güvenli bir dünya bırakmak için yapılan bir eylem bu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelerek burada toplanan çevrecilerin tek derdi yaşamı savunmak. Bergama’nın çevre duyarlılığı konusunda çok önemli bir yeri var. Bu konuda ki duyarlılığı ve direnişçi ruhu hala devam ediyor. Bugün Aliağa'da yarın Kaz Dağlarında, Madra'da veya Kozak'ta yaşamı savunmaya devam edeceğiz" dedi.