KLEOPATRA GÜZELLİK ILICASI’NDA YAZA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

TOPLUMSAL BİRLİKTELİK ALANI “GÜZELLİK ILICASI”

Dünya’nın en önemli tarihi kentlerinden UNESCO Dünya Mirası, ilkler şehri Bergama’nın, sosyal yaşama değer katan tarihi Kleopatra Güzellik Ilıcası yaz aylarına uygun hazırlanıyor.

İnsanlık tarihinde ilk defa telkinle tedavi (Psikoterapi) uygulanan sağlık merkezi Asklepeion’un yakınında yer alan ve antik çağlardan günümüze ulaşan tesisler aynı zamanda sosyal yaşamı canlandırmak ve toplumsal birlikteliği sağlamak hedefiyle düzenleniyor.

SOSYALLEŞME MERKEZİ

Yaz aylarına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bergamalılar için özel ve tarihi bir anlamı olan bu alanda yeni sezon hazırlıklarına başladık. Çünkü burası Bergamalıların nefes alabildikleri, aileleri ile birlikte çoluk çocuk vakit geçirebildikleri, Bergama’nın sosyalleşme merkezlerinden biri. Toplumsal birliktelik alanı. Düzenlemelerimizi yaparken de bu düşünce ile hareket ediyoruz” dedi.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN DE UĞRAK NOKTASI

20 Dönümlük arazide kurulu olan Bergama Belediyesi Kleopatra Güzellik Ilıcası vatandaşlara toplantı, düğün, nişan, doğum günü, eğlence, yemek organizasyonları, piknik alanı ile hizmet veriyor. Kültür sanat etkinlikleri yapılıyor. Ramazan boyunca orta oyunları, Hacivat-Karagöz ve Meddah gösterileri gibi etkinlikler düzenleniyor. İftar yemekleri verilebiliyor. Alanda 220 kişilik kapalı, 150 kişilik açık restaurant, 250 kişilik Acuapark-havuz, 150 kişilik kafeterya, 500 kişilik kapalı, 750 kişilik açık düğün salonu, 300 mangal, 100 semaver bulunuyor.

Bergama Belediyesi Kleopatra Güzellik Ilıcası Tesisleri geçen yıl restore edilerek restaurant kısmı 1.sınıf standartlarına kavuşturulmuştu. Kapalı alanlar genişletilirken, konuk kapasitesi de arttırılmıştı. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olması nedeniyle duvarlarına UNESCO Dünya Mirası Bergama Logoları ve görselleri kullanılarak, UNESCO vurgusu yapılmıştı.

GÜZELLİK ILICASI’NIN TARİHİ VE SÖYLENCESİ

Dünyanın ilk telkinle tedavi hastanelerinden biri Asklepion’un yakınında yer alan, şifalı termal suyu ile ünlü Kleopatra Güzellik Ilıcası, sıcak suyla tedavi amacıyla antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Anadolu'da ilk kaplıca tedavisinin Bergama'da MÖ.400'lü yıllarda başladığı bilinmektedir.

KRALİÇELERİ KISKANDIRAN DÜNYA GÜZELİ ÇOBAN KIZI…

Çoban kızı önceleri çirkin mi çirkinmiş. Sivilceli, yaralı bereli bir cildi varmış. Öyleyse bu kızı, Mısır kraliçesi ve kainat güzeli Kleopatra neden kıskanmış? Çünkü bu çoban kızı koyun güderken bir pınarın oluşturduğu gölcükte sıcacık sularda yıkanır, paklanırmış. Günler günleri kovalarken, çilleri yok olmuş, cildi ipek gibi, kaşı gözü yerine düşmüş. Irmak saçlı, kara kaşlı, kirpikleri nakışlı güzeller güzeli bir kız olmuş. Çoban kızının dillere destan güzelliği her diyarda anılmaya başlamış. Bergama Kralının buyruğuyla kızı saraya getirmişler. Kraliçe güzelliğinin sırrını sormuş. Utangaç çoban kızı, "hiç" demiş. Bunun üzerine kraliçe, çoban kızını izletmiş. Kız sabah, öğle, akşam kuzularını güttüğü yamacın eteğindeki buhar çıkan kaynar pınar sularında yıkanıp dökünüyor. Hemen koşup çoban kızının güzelliğinin gizemini açıklamışlar. Kraliçe bunu duyar duymaz çıkıp gelmiş, adamları büyük bir çadır kurmuşlar ve kraliçe günde üç kez olmak üzere bir hafta bu sularda yıkanmış. İnanamamış; cildi pırıl pırıl, yüzü gözü ışıl ışıl olmuş. Üstelik sağlık esenlik kazanmış, yanakları al al olmuş. Saraya dönünce babası kral bile kızını tanıyamamış. Sonrasında ise buraya herkesin yararına ılıca yaptırıp adına da "güzellik ılıcası" demişler.

Gel zaman git zaman Nil nehrinin kıyısında konuşulur olmuş çoban kızının güzelliğinin sırrı. Bunu duyan Mısır kraliçesi Kleopatra, Mısır’dan Anadolu’ya, Bergama’ya gelmiş. Güzelliğine güzellik katan Kleopatra’nın buraya gelmesinden sonra ılıcanın adı Kleopatra Güzellik Ilıcası olmuş.