8 MART EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

BERGAMALI KADINLAR MEYDANI RENKLENDİRDİ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, Bergama Belediyesi tarafından hazırlanan etkinlikler, Bergama Kadın Emeği Üretim ve İşletme Kooperatifi Girişimcileri katkılarıyla Cumhuriyet Meydanı’nda başladı.

Etkinlikler kapsamında meydana Bergama Kadın Emeği Üretim ve İşletme Kooperatifi Girişimcileri, Gönüllüler Yardımlaşma Dayanışma Derneği, Eğitimi Destekleyen Kadınlar Derneği, Cuma Pazarı Üretici Kadınlar, Spastik Özürlüler Derneği, ADD, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından, el ürünlerinin de sergilendiği stantlar açıldı. Stantlarda ebru, çini, seramik, tel kırma, file işi, iğne oyası, nakış gibi Bergamalı kadınların el emeği göz nuru ürünleri sergilendi. Açılış sırasında Bergama Belediyesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin Kadın Folklor Ekibi ise yöresel oyunlar sergileyerek büyük beğeni kazandı. Daha sonra Bergamalı Kadınlar, Bergama yöresi oyunları oynadılar. Ayrıca Spastik Engelli Can Ünlü adlı gencin oynadığı ‘Harmandalı’ izleyenler tarafından bolca alkışlandı.

Yapılan etkinliğe Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç eşi Meltem Gönenç ile birlikte katılırken, ilk karanfili de eşine sundu. Daha sonra alanda ki kadınların hepsine birer karanfil takdim etti. Etkinliğe ayrıca Başkan Yardımcıları Ümit Atlam ve Ali Kahyaoğlu’da eşleriyle katıldı. Bergama Belediyesi Meclis Üyeleri Serpil Güler ve Demet Demir’in de katıldığı etkinliklere sendikalar ve sivil toplum örgütleri de katkı koydu. Ayrıca Neriman Tonay, Asiye Köksal, Sevgi Candan, Sunay Dağdalen kişisel resim sergileri açtılar. Etkinlikler kapsamında Mediha Gezgin’de Haluk Elbe Salonu’nda fotoğraf sergisi açtı.

BAŞKAN GÖNENÇ; KADINA KARŞI İŞLENEN SUÇ VE ŞİDDET ARTTI
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada; “Yarın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Biz etkinliklerimize bugünden başladık. Kadınlar bizim yaşamı ortak paylaştığımız, bizim yarımız, bizim parçamız. Ama ne yazık ki kadınlarımızın toplumda, sosyal alanda, iş yaşamında, ekonomik yaşamda, siyasal yaşamda yani her alanda yeterince eşit haklara sahip olmadıklarını biliyoruz. Kâğıt önünde, yasalar önünde eşitiz belki ama toplum baskısı, mahalle baskısı, töre veya kıramadığımız baskıcı gelenekler kadınlarımızı ne yazık ki dezavantajlı duruma getiriyor. Son yıllarda ülkemizde kadına karşı işlenen suçlar, şiddet ne yazık ki artmaya başladı. Bu hepimizi üzüyor. Hepimizin el birliği ile yapması gereken şeyler var. Öncelikle biz kendi aklımızda, fikrimizde, beynimizde eş olduğumuzu, eşit olduğumuzu benimseyeceğiz. Umarım bundan sonra 8 Martları içindeki emekçilik kavramını da kaybetmeden anlamına uygun bir şekilde geçiririz. Ben burada, bu etkinlikte emeklerini bizimle paylaşan, burayı renklendiren, cıvıl cıvıl hale getiren tüm kadınlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

‘EMEĞİME, BEDENİME, KİMLİĞİME DOKUNMA’
Ayrıca Bergamalı kadınlar düzenlenen etkinlikte meydanı ‘Emeğime, bedenime, kimliğime dokunma’, ‘Kadına şiddete hayır’, ‘Görünmeyen emek sesini yükselt’, ‘Birlikte güçlüyüz’, ‘Kadınlar artık susmayacaklar’, ‘Kadınlar olmadan özgürlük, barış, eşitlik olmaz’ gibi pankartlarla donattılar.