48 YILIN TOZUNU ALDILAR

Bu öykü müziğe tutkuyla bağlı ruhları hiç yaşlanmayan genç adamların öyküsüdür. Zor şartlarda ve imkânsızlıklarla, müziğe olan tutkunun ve aşkın öyküsüdür.

1960’lı yılların Bergamalı efsane müzik grubu Çılgınlar, tam 48 yıl sonra BerKM’de yeniden sahne aldı. Sanki yıllardır müzikten hiç ayrı kalmamışlar gibi, gözlerinde ilk anın heyecanı ile verdikleri konserle izleyenlere muhteşem bir nostalji gecesi yaşattı.

Dönemin Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve Bergama’nın önemli değerlerinden Ali İhsan Güngül’ün ellerinden tuttuğu ve kendisinin desteği ile müziğe tutunan Çılgınlar Orkestrası, yitirdikleri, anıları ve bugünleri ile izleyenleri geçmişe yolculuğa çıkardılar.

Kısa bir süre önce Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in ricası ile bir araya gelerek müzik çalışmalarına tekrardan başlayan Bergama’nın efsane müzik grubu, davulda Onur Yaman, basgitarda Tuna Erdem, orkta Erol Canlı, vokalde Atilla Küçükoğlu, saksafon ve flütte Muhsin Kıratlı, ritim gitarda Bülent Şahin, solo gitarda Macit Gönlügür ve solist Ömer Harputlu’dan oluştu.

YİTİRİLENLER UNUTULMADI

Cem Karaca ve Barış Manço başta olmak üzere Türk pop ve rock müziğinin birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği konser izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Grubun yitirilen üyelerinin unutulmadığı ve fotoğrafları ile sahnedeki yerini aldığı konserde zaman zaman duygu dolu anlar yaşandı.

“İLK GİTARIMI MARANGOZ ATÖLYESİNDE YAPTIM”

Grubun anılarını ve tekrardan bir araya gelme hikâyesini anlatan gitarist Macit Gönlügür, “ Müziğe ilk başlamamız çaresizlikler içinde oldu. Ben ilk elektro gitarımı bir marangoz atölyesinde yapmıştım. Burguları ve perdeleri taktık, telleri çektik gitarı tamamladık. Bir çalmaya başladım perdelerde koma farklılığı çıktı. Sonra kaç defa tekrar söküp taktığımı inanın ki hatırlamıyorum. Şimdiki gençlere gerçekten imreniyorum. Bugün youtube diye bir site var. İstediğiniz şarkının notasını da akordunu da size gösteriyor hemen yapabiliyorsunuz” diye konuştu.

“45 YILDIR ISLIK BİLE ÇALMADIM”

Yaklaşık bir buçuk ay önce Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in bu grubun tekrardan bir araya gelmesi konusunda kendisini aradığını anlatan Gönlügür, “Tabi ilk başta çok şaşırdım. Olur mu ya da nasıl olur diye düşündüm. Sonra solistimiz Ömer Harputlu’yu aradım ve durumu anlattım. Bana ‘Dalga geçme ben 45 yıldır ıslık bile çalmadım’ dedi. Ben ve Bülent elimize gitar almayalı o kadar zaman olmuştu. Doktor, Muhsin’e nefesli çalgılar çalmayı yasaklamıştı. Ama bir baktık ki konuşurken provalara başlamışız ve bugün bu sahnede sizlerin karşısındayız. Bu projenin öncüsü olan başta Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e ve bu konserin verilmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

Konserin sonunda gruba teşekkür eden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bir Bergamalı olarak bu güzel akşamı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Macit abi zaman zaman anlatıyordu, bundan 45 yıl önce perdenin arkasında çalıyorduk diye. Şimdi bu akşam onları dinlediğimde ve bu muhteşem performansı gördüğümde neden perdenin arkasına sakladıklarını daha iyi anlıyorum. Ve herkes adına kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.