13 NİSAN 1934 ATATÜRK'ÜN BERGAMA'YA GELİŞİ

ATATÜRK’ÜN BERGAMA’YA GELİŞİ COŞKUYLA KUTLANDI

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt gezileri kapsamında 13 Nisan1934 tarihinde Bergama’ya gelişinin 82. Yıl dönümü Bergama’da coşkulu törenlerle kutlandı.

Bergama Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama törenleri ile Bergamalılar, Cumhuriyet Meydanı’nda okunan şiirler, şarkılar ve halk oyunları gösterileri ile Ata’ya olan saygı, sevgi ve şükranlarını hep birlikte dile getirdi.

14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin hazırlamış olduğu kutlama programına Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Garnizon Komutan Vekili Piyade Binbaşı Fikret Gürçay, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Özlüoğlu, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YAZIYOR YAZIYOR ATATÜRK’ÜN BERGAMA’YA GELİŞİ YAZIYOR

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törenlerde Bergama Belediyesi tarafından Atatürk’ün Bergama’ya gelişinin anısına Ali İhsan Güngöl’ün anılarından hazırlanan ve o dönemi anlatan gazeteler, çocuklar tarafından protokol ve halka “Yazıyor, yazıyor Atatürk’ün Bergama’ya gelişini yazıyor” diyerek dağıtılması kutlamalara büyük renk kattı.

ATATÜK BERGAMA’DA DERİN İZLER BIRAKTI

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, bugünün Bergama için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Ulu Önder Atatürk’ün Bergama’ya gelip buradaki birlikleri denetledikten sonra ilk iş olarak tüm Anadolu’da aydınlanmayı yayan ve ülkede kurulan ilk Halk Evlerinden birisi olan Bergama Halk Evi’ni ziyaret ettiğini dile getiren Başkan Gönenç “Atatürk Halk evini ziyaretinde Bergama’daki yöneticilerle, dönemin kaymakamı, belediye başkanı ve cemiyet başkanları ile görüştü. Hepsinden önemlisi de öğrencilerle konuştu ve sohbet etti. Burada Atatürk ilke ve devrimlerinin nasıl yaşama geçirildiğini, halk evinin çalışmalarını öğrendi. Ve bu ziyaretin ardından Atatürk Bergama’da derin izler bırakarak gitti. Bunlardan en önemlisi de belki de Bergama Kermesi. Bu yıl Mayıs-Haziran aylarında 80. Kez kutlayacağız, Atatürk’ün Bergama’ya armağanı kermesi. Bergama’nın sahip olduğu güzellikleri ve tarihi zenginliklerini gördükten sonra yöneticiler ve dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’e  “ Burası yurdun çok müstesna bir köşesi. Ama biraz unutulmaya yüz tutmuş ve kıyıda, köşede kalmış bir yer. Fakat buranın dâhilde ve hariçte tanıtılması gerekir. Burada bir şenlik düzenlensin” talimatıyla birlikte dönemim yöneticileri 1937 yılında başlayan Bergama Kermesi’ni hayata geçirdi. Yine Bergama için o dönemde büyük bir sorun olan içme suyu, Geyikli Dağı’ndan gelen ve halen Bergama’nın bugün kullandığı içme suyu, Atatürk’ün direktifleri ile ve sonrasında Bergamalıların çalışmaları ile onarılarak yaşama geçti.

Atatürk’ün, ülkesini ve topraklarını iyi tanıyan bir lider olarak Bergama’ya birkaç saatlik ziyareti ile kentin kaderini belirleyecek ve insanların yaşamını değiştirebilecek derin izler bıraktığını dile getiren Başkan Gönenç, “Bugün bizim burada oluş amacımı bir savaş kahramanının ve cumhurbaşkanının kente gelişini kutlamanın çok ötesinde. Gerçekten bu ülkenin varoluşunda bugünlere gelişinde ve bundan sonraki ilerlemesinde çok büyük payı olan halk kahramanı Ulu Önder Atatürk’ü anmak için toplandık. İçimizden gelen coşku ve inançla buradayız. Bu duyarlığı göstererek buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Atatürk’ün Bergama’ya geldiği gün Bergama halkının Gazi Paşayı selamlarken söylediği ‘Yaşasın Gazi Paşa, yaşasın kahraman ordumuz…’ sözleriyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Kutlama programının sonunda Bergama Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk2ün Bergama’ya Gelişi konulu başlatmış olduğu şiir ve kompozisyon yarışmasında ödül alan öğrencilere ödüllleri takdim edildi.