Bergama Kolektif Hayal gücü Müzik Merkezi (BKHMM)

“Bergama Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi(BKHMM)”, kişisel hikâyesini Bergama’ya getirmek isteyen tüm dinleyicilere, müzisyenlere ve daha da önemlisi; sanat, hayat ve doğa ile duyarlılığı olan herkese açık bir eğitim habitatıdır.

BKHMM’nin çalışma alanları arasında: Ses, müzik ve doğaçlamamın yanı sıra; müzik ve sanat vasıtasıyla “Kolektif Bilinç” ve yardımlaşma temaları da bulunmaktadır.

Atölyelerde: Lukazs Zyta, Timuçin Şahin, Ben Van Gelder, Owen Hart Jr, Ali Perret, Enric Monfort, Halil Çaglar Serin, Matt Matthew Hall gibi; performans ve müzik eğitimi alanında söz sahibi olan eğitmenlerin yanı sıra, Türkiye’nin alanlarında en önemli isimlerinden; ses teknisyeni Alp Turaç, Radyo yapımcısı ve müzik yazarları Hülya Tunçağ ve Hakan Cezayirli’nin de katılımıyla gerek yetişkinler ile, gerekse çocuklarla çok yönlü interaktif dersler yapılmaktadır.

BKHMM, aktif olarak müzik yapma üzerine yoğunlaşmanın yanında ; “Dinleme Sanatı” dersleri ile de “müzik dinleyicisi kimdir, sorumlulukları nelerdir?” soruları için farklı bakış açılarına kapı açmaktadır.

BKHMM, “Bergama Çocuk Müzisyenleri Kolektif”, “Dinleme Sanatı Atölyeleri” , “Enstrümantalistler İçin Atölyeler” ve “Caz Kulüp Performans Platformu” olmak üzere birbirleriyle ilişkili 4 birimden oluşmaktadır.

ÜNİTE 1: ENSTRÜMANTALİSTLER İÇİN ATÖLYE ÇALIŞMALARI

DNA’larında müzik olan şehrimizi, farklı müzikal anlayışları ile donatacak atölye çalışmalarıyla dopdolu, ilham verici zamanlar bekliyor. Bergamalı lokal müzisyenlerimiz ve ülkemizin her köşesinden beklediğimiz müzikseverlere, dünyaca ünlü caz müzisyenleriyle çalışma ve, onların tecrübe ve engin bilgilerinden yararlanma şansını sunuyoruz. Uluslararası usta eğitmenlerin kolektif grup dersi formatında; doğaçlama, enstrüman, müzikal hayal gücü ve beste üzerine vereceği atölye çalışmalarına katılım için seviye ve yaş bariyeri yoktur.

 

ÜNİTE 2: BERGAMA ÇOCUK MÜZİSYENLERİ KOLEKTİF

Doğayı ve geleceği yok etmeden medeniyeti kurgulamanın mümkün olduğu gerçeğini kanıtlayan Bergama Belediyesi, bu gücünü kuşkusuz en çok çocuklarımızdan alıyor.

Belediyemiz, çocuklarımızın hayal güçleri ve gösterge bilimin öğretilerinden faydalanarak; müzik, sanat ve dayanışma alanında öncü bir projeyle 2018 yılını selamlıyor.

Bergama Çocuk Müzisyenleri Kolektif ’in kapıları, “7-14” yaş aralığında her çocuğa açıktır. Çocuklarımızın; sese, müziğe olan ilgilerini güçlendirip, hayal güçleri ve sanat duyarlılıklarının nefes almasını sağlayacak bir habitat sunmayı amaçlayan “BCMK”, enstrüman derslerinin yanı sıra: klasik müzik, caz ve doğaçlama müziğinin gelişimi, ses farkındalığı, insan olmayan canlıların ses algılarıyla da ilgilenecektir.

ÜNİTE 3 : “ART OF LISTENING”/ DİNLEME SANATI ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Duyma eylemi bize; sesin kaynağı ile sesi algılayan bizler arasındaki dinamiklerin hayata geçirilmesi olanağını sağlar. Dinleme ise, duyma eylemini içine alan aktif ve zihinsel bir süreçtir. Bu süreç aslında, bizim kişisel tarihimiz ve doğamızın yanı sıra, insanlık tarihi ve kuşaklar boyunca edinilmiş alışkanlıklarla da doğrudan ilişkilidir.

“Dinleme Sanatı” dersleri; müzik dinleyicisi kimdir, sorumlulukları nelerdir ” soruları için farklı yorumlar ve bakış açıları getirecektir.

Dersler, müziğin temel taşı olan sesi detaylı bir şekilde tanımlayıp anlamlandıracak, neyi, neden ve nasıl dinlediğimizin, yeni sesler ve müzikal yaklaşımlara gösterdiğimiz reaksiyonlarla, aşina olup kendimizi güvende hissettiğimiz müziklerle olan ilişkilerimizi karşılaştıracak atölye çalışmalarından oluşacaktır.

Dersler sırasında canlı performanslar sunacak olan müzisyenlerle birlikte düşünmeye çalışıp; enstrüman-müzisyen ilişkisinin fiziksel, zihinsel ve duygusal boyutlarına odaklanacağız.

Müzisyenlerin performans halindeyken sahip oldukları dinleme alışkanlıklarının, müziğin akışına olan etkilerini anlamaya çalışacağız. “Dinleme Sanatı” dersleri aynı zamanda “Caz Tarihi”, “Ses Kayıt Teknolojisi ve Tarihçesi” gibi derslerle de çok yönlü bir program sağlayacaktır. Cevaplarını bilemediğimiz soruları birbirimize sorup, doğruluğunu varsaydığımız cevaplar kadar; kesişen perspektiflerin de aynı oranda tartışılacağı bir habitata evrilmeyi amaçlayan atölyeler ağırlıklı olarak; günümüzdeki farklı doğaçlama tavırları ve 20. yy’da yeşeren kompozisyonel retoriklere yoğunlaşacaktır.

ÜNİTE 4: BERGAMA KOLEKTİF CAZ KULÜP-PERFORMANS PLATFORMU

Ustalarla yoğun bir eğitim maratonuna girecek çocuklarımız ve yetişkin müzisyenlerimizin, ustalarla birlikte sahne tecrübelerini yaşayabilmeleri için haftalık “Jam Session”lar düzenlenecektir. “Entrümantalistler İçin Atölyeler”e katılan yetişkinlerimiz ve “Bergama Çocuk Müzisyenleri Kolektif”e katılan çocuklarımıza sahne tecrübesini, hafta içi öğrendiklerini uygulama şansı sunacak olan “Caz Kulüp” “Jam Session” ları, birlikte müzik yapmanın yanında, çalarken birbirini dinleme, müzikal etkileşim ve müzikal hayal gücü konularında dinleyiciler ile aktif iletişime geçebileceğimiz bir platform olacaktır.

 

Eğitmen Kadrosu:

Timuçin Şahin: Sanat ve Eğitim Yönetmeni, gitar, beste, doğaçlama

Ben Van Gelder: Saksofon

Ali Perret: Piyano

Matt Hall: Kontrabas

Enric Monfort: Perkusyon

Lukazs Zyta: Davul

Owen Hart Jr. : Davul

Halil Çağlar Serin: Elektrik Bas

Hülya Tunçağ: Radyo Yapımcısı ve Müzik Yazarı

Alp Turaç: Ses ve kayıt teknisyeni

Hakan Cezayirli: Müzik Yazarı

 

Katılım koşulları ve ayrıntılı bilgi için :Bergama Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü

 

Basında yer alan haberleri görüntülemek için üzerine tıklayınız:

“Bergama Kolektif Müzik Buluşması Başlıyor” BirGün Gazetesi 29.07.2017

“Bergama Sokaklarında Jazz Yankıları…” Jazz Dergisi 24.09.2017