Bergama’daki Tarihi Binalara Restorasyon Başladı

Bergama’daki Tarihi Binalara Restorasyon Başladı

19.’ncu yüzyıl sonlarında inşa edilen uzun yıllar tabakhane ve çırçır olarak Bergama’ya hizmet eden Topçu Kışlası olarakta adlandırılan bölgedeki tarihi binaların restorasyonu başladı.

Selinos Antik Kanal Projesi ile turizmden hak ettiği noktaya gelmeye çalışan üç bin yıllık tarihi kent Bergama’da bu projeyi tamamlayıcı özellikteki restorasyon çalışmaları da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Tarihi iki binayı atıl vaziyette kalmaktan kurtaracaklarına dikkat çeken Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Bu iki binamız restorasyonun ardından restoran ve parşömen müzesi- cafe olarak bölgenin cazibe merkezi olması yolunda lokomotif görevi üstlenecek” dedi.

YILLARIN İLGİSİZLİĞİ SON BULUYOR

Tarihi Üç Kemer Köprüsü’nün yanı başında, tarihi Selinos Deresi yamacında Bazalika’nın hemen yanı başında yer alan binalar restorasyon çalışmasının başlamasıyla yılların ilgisizliğinden kurtulmaya adım atmış oldu. Yaklaşık bir yıl sürecek çalışmalar ardından binalar yıkılma tehlikesinden kurtulmuş olacak.

BAŞKAN KOŞTU; “EVİMİZİ TURİZME HAZIRLAMAMIZ GEREKİYOR”

UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın turizme hazırlanması ve restorasyon çalışmalarının daha hızlı sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Bergama’mız sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya markası. Ancak yıllardır turizm sektörü için ilçemizde yeterli hazırlık yapılmamış durumda. Turist geldiği zaman konaklama yapacağı, kaliteli ve hoş vakit geçirebileceği mekanları arar. Ama ne yazık ki; turizm merkezi dediğimiz ilçemizde bu yön hep eksik kalmış. Biz bu eksikliğin Selinos Antik Kanal Projesi ile giderileceğine inanıyoruz. Yani bir bakıma evimizi turizme hazır hale getiriyoruz” dedi.
TARİHİ BİNALAR RESTORAN VE PARŞÖMEN MÜZESİ OLARAK HİZMET VERECEK

Tarihi binaların restorasyonu ardından restoran ve parşömen müzesi olarak hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistte hizmet edeceğini belirten Başkan Hakan Koştu, “Restoran için düşündüğümüz yer 400 m2 açık, 350 m2 kapalı alana sahip olacak. Parşömen Müzesi ve Cafe için düşündüğümüz yer ise 750 m2 kapalı alana sahip olacak. Parşömen müzemiz içerisinde bir atölyemizde bulunacak. Gelen turistler için Kapadokya’da çömlek yapımı gibi, uygulamalı parşömen yaptırmayı da düşünüyoruz” dedi.